Geschiedenis en bijzonderheden begraafplaatsen

Begraafplaats naast de Grote kerk

In de muur aan de zijde van de Kerkstraat / Burgemeester Koomansplein bevindt zich een monument voor de gevallenen in de 2e wereldoorlog.

Op de begraafplaats is een graf van de Nederlands oorlogsgraven stichting gelegen.

Begraafplaats Kamerling Onnesstraat

De grond van de begraafplaats Sandtlaan (Sandtlaan 37) werd geschonken door G. van den Eijkel Azn, aan de Gereformeerde kerk te Rijnsburg. De begraafplaats werd aangelegd in 1893. In 1968 is de begraafplaats uitgebreid met een algemeen gedeelte. Op de begraafplaats is een part gedeelte met kindergraven en een urnenmuur. De verschillende delen lopen in elkaar over.

In 1960 werd aan de kant van de Sandtlaan kant een Aula gebouwd naar ontwerp van de Architecten Kraan & Van Nieuwkoop. Deze Aula, die sinds 1986 niet meer als zodanig wordt gebruikt, is aangewezen als gemeentelijke monument.

Op het middenpad achter de voormalige aula staat een bakstenen gedenkteken uit 1925 dat herinnert aan de schenking door de heer G. van den Eijkel Azn. Het gedenkteken is uitgevoerd in baksteen in een zakelijk expressionistische stijl. In het gedenkteken zijn vier zitbankjes en vier bloembakken verwerkt.

Op de begraafplaats aan de Kamerlingh Onnesstraat is een herdenkingsmonument geplaatst bestaande uit gebogen platen van cortenstaal. In het staal zijn gaten van dezelfde grootte uitgefreesd; de ‘vensters van herinneringen’. Het kan voorkomen dat mensen geen plek (meer) hebben om hun overleden dierbare te gedenken. Bijvoorbeeld als het (algemene) graf is geruimd of als de as na de crematie is uitgestrooid. Voor mensen die daar behoefte aan hebben bestaat de mogelijkheid een naamplaatje in het herdenkingsmonument te plaatsen. Dit plaatje dient bij de gemeente Katwijk te worden aangevraagd die ook voor plaatsing zorg draagt.